Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'u Andık.

19 Ağustos 2019 tarihinde, bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrılan değerli ağabeyimiz Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’u SOBİT’te düzenlenen bir programla andık.

1977’de Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Prof. Dr. A. Haluk Dursun,  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsünden mezun olduktan sonra akademik hayata başlamış ve Marmara Üniversitesi'nde yakın çağ tarihi üzerine yüksek lisans ve doktora yaptıktan sonra Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nin Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı'nda profesör olmuştur.

İstanbul kültür tarihinde önemli bir yere sahip olan Miniatürk Projesi’nin danışmanlığını yaptı. İstanbul’un kültür merkezlerinden Ayasofya’nın 2006 yılında müze başkanlığı görevini başarıyla yürütmüş, 2012 Temmuz ayı itibarıyla Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın görevden ayrılmasıyla Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü görevini 2014 yılı ortalarına kadar üstlenmiştir. Aynı zamanda Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüttü. 20 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla de Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü dolasıyla gittiği Ahlat’tan dönerken Van’da aramızdan ayrıldı.

Okulumuz Tarih Zümresinin rehberliğinde Sosyal Bilimler Topluluğu başkanları Egemen Sezgin, Emir Akbaba, Mazhar Mert Ulukaya, Taylan Tunay ve Ahmet Emir Sevindik tarafından düzenlenen anma programı okulumuz müdürü Prof. Dr. Vahdettin Engin, değerli öğretmen ve öğrenci kardeşlerimizin katılımıyla gerçekleşmiştir. Merhum Haluk hocamızla lise yıllarından beri arkadaş olan Prof. Dr. Vahdettin Engin hocamız, birlikte yaşadıkları anılardan bahsederken akademik kariyeri hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. “Öğrenim hayatımızın her aşamasında beraber olduğumuz değerli bilim insanı kıymetli arkadaşım Haluk Dursun’u kaybetmenin hala üzüntüsü içindeyim. Hem camiamız, hem de milletimiz için de büyük bir kayıptır. Milletimiz için daha birçok projesi vardı. Onun erken ölümünü kabullenemiyorum.” dedi. Prof. Dr. Vahdettin Engin’den sonra söz alan okulumuz Tarih Zümresi Başkanı Süleyman Ünlüsoy da bizlere değerli bilgiler verdi ve Haluk Dursun hakkında “Günümüzün modern Evliya Çelebi’si” tespitinde bulunarak “Bütün Türk Coğrafyası’nı adım adım belgeselleyerek bilinçli gençlerin yetişmesine önayak olan büyük bir tarihçidir.” dedi. Toplantı sonunda Haluk Dursun’un çalışmala ve eserlerinden söz edilerek Sobit’te saygıyla anıldı.

• Haluk Dursun